Järjestelmä on niin hienostunut, että sitä varten tarvitaan poikkeuksellisia ohjauspaneeleja lukuisten sisäisten ominaisuuksien käytön helpottamiseksi. Näitä ohjauspaneeleja ovat asukkaan henkilökohtaisten vaatimusten mukaiset terminaalit (Personal Occupant Requirements Terminals), joilta PORT-teknologia on saanut nimensä. Täysin uudessa PORT-terminaalisarjassamme on useita standardoituun sisäiseen laitteistoon asennettuja ominaisuuksia. Arkkitehtoonisesta ambitiosta tai tietyn kosketuspisteen toiminnallisista vaatimuksista riippumatta meiltä löytyy siihen sopiva PORT-terminaali.
PORT-teknologia tarjoaa enemmän toimintoja kuin mikään hissijärjestelmä koko historian aikana. Se sisältää runsaasti ominaisuuksia, joita kehitetään jatkuvasti. Sen lisäksi, että se tarjoaa hissiryhmän tehokkaimman käytön, matkustajat voivat nauttia todella saumattomasta tavasta, jolla heidät kuljetetaan kohteeseensa vähäisellä määrällä välipysähdyksiä. Lisäksi sen sisäiset turvallisuusominaisuudet takaavat mielenrauhan koko matkan ajan.
PORT-teknologia rakentuu Schindlerin ainutlaatuiselle 30 vuoden kokemukselle kohdekutsun valvontana tunnetusta järjestelmästä, joka parantaa merkittävästi hissiryhmien liikenteen käsittelytehokkuutta.
1990-luvulla rakennuskorkeutta alkoi rajoittaa hyvän palvelun edellyttämien lisähissien määrä. Alalla ymmärrettiin yleisesti, että lähestymistapa, jonka mukaan matkustajat voisivat rekisteröidä määränpäänsä ennen hissiin nousua, tarjoaisi parempaa palvelua tietystä hissiryhmästä ja ratkaisisi ongelman. Kukaan alalla ei kuitenkaan pystynyt tekemään tähän konseptiin perustuvaa käytännöllistä järjestelmää. Vuonna 1992 Schindler esitteli Miconic 10:n, ensimmäisen käytännöllisen kohdekutsun valvontajärjestelmän, ja mullisti markkinat. Kun 2000-luvun alussa kävi selväksi, että kohdekutsun valvonta on tie eteenpäin, myös muut yritykset alkoivat tarjota tuotteita, mutta tuolloin Schindler oli jo toisen sukupolven järjestelmässä – ja PORT on nyt jo kolmas!
Kun matkustaja ilmoittaa PORTille halumansa määränpään joko terminaalilla, RFID-kortilla tai älypuhelimella, järjestelmä analysoi kaikki mahdolliset yhdistelmät, joilla tämä matka voidaan toteuttaa ottaen huomioon kaikki muut järjestelmän kutsut ja kunkin hissin nykyisen käytön. Useiden vuosien tutkimuksen pohjalta kehitetyn erikoisalgoritmin avulla määritetään optimaalinen allokaatio, joka välitetään matkustajalle terminaalin tai puhelimen kautta. Näin matkustajat voivat odottaa osoitetun hissin oven edessä valmiina astumaan nopeasti sisään, minkä jälkeen heidät kuljetetaan kerrokseensa mahdollisimman vähäisillä pysähdyksillä.
Uskomme, että PORT-teknologian käyttämä jakelumenetelmä on huippua alallaan. Mutta emme pysähdy tähän. Vuosi vuodelta saamme lisää tietoa useista tuhansista maailmanlaajuisesti käytössä olevista yksiköistä, jota tutkimustiimimme hyödyntävät suorituskyvyn asteittaiseen parantamiseen. Emme aio luovuttaa johtajuuttamme suorituskyvyssä aivan heti!
PORT-teknologian kaikki näkökohdat on suunniteltu parantamaan matkustajan kokemusta. Haluamme, että käyttäjien jokainen kontakti ilahduttaa heitä turvallisuuden, mukavuuden ja miellyttävyyden tunteella. Kun käyttäjä saapuu rakennukseen, hän saa sisäänkulkuluvan koskematta mihinkään, kävelee hissiin ja hänet kuljetetaan nopeasti kerrokseensa. Tavoitteenamme on saumaton liikkuvuus ja henkilökohtaista palvelua tarjoava järjestelmä.
PORT oppii minne käyttäjät haluavat mennä tiettyinä aikoina ja pyrkii ennakoimaan tarpeet. PORT osoittaa aina käyttäjille hissin, joka ei ole liian täynnä ja joka kulkee määränpäähän ilman useita välipysähdyksiä. Ennen kaikkea yritämme aina herättää tunteen, että jokainen heidän tekemänsä matka on PORTin mielestä äärimmäisen tärkeä.